فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 16 (زمستان 1399)

مجله زمین ساخت
پیاپی 16 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهروش نبیئی، کوروس یزدجردی*، بهمن سلیمانی، عبدالمجید اسدی صفحه 1

     تاقدیس سفید زاخور در ناحیه ای از فارس قرار دارد که پتانسیل گازی در افق دهرم زیاد است. مقاطع بازگردانده شده در سه بخش غربی، شرقی و مرکزی این تاقدیس مطالعه شده اند. تغییر شکل در این منطقه بواسطه ترکیب تغییر شکل فشارشی و برشی ایجاد شده است و کج شدگی لایه ها در بخش انتهایی مقاطع در مرحله بدون دگرشکلی، حاکی از وجود صفحات برشی (افق های جدایشی) در مابین واحدهای چینه شناسی است. بر اساس ترتیب تشکیل گسل ها در مقاطع، ابتدا راندگی های پیشرونده ایجاد و سپس با افزایش تغییر شکل، راندگیهای پشتی ایجاد شده اند. تغییر شکل در این منطقه مربوط به شروع تغییر شکل زاگرس در زمان میوسن پیشین بوده و قدیمی تر از آن نیست. با توجه به لایه های رشدی مشاهده شده در عضوکربناته سازند گچساران در تاقدیس سفیدزاخور، فشارش و چین خوردگی در این ناحیه در زمان میوسن پیشین اتفاق افتاده است. بخش جنوب غربی زودتر شروع به تشکیل کرده و بصورت چین جدایشی با هندسه جعبه ای در بالای افق جدایش تحتانی تشکیل شده است. در دگرشکلی های شدیدتر، دگرشکلی به سمت شمال شرق اتفاق افتاده است و تاقدیس بصورت یک چین جدایشی با هندسه جناغی درآمده است. هندسه چین در بخش شرقی بصورت یک چین با هندسه جعبه ای است. میزان دگرشکلی در بخش شرقی تاقدیس کمتر از بخش های مرکزی و غربی آن است. بطور کلی میدان سفیدزاخور و میدان های اطراف آن بر اساس کنش و واکنش نیروی فشارشی منطقه و افق جدایشی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: تاقدیس سفیدزاخور، تاریخچه تکتونیکی، طبقات رشدی، مقاطع بازگردانده شده، افق های جدایش
  • عباس چرچی*، فاطمه هوشمند، بابک سامانی صفحه 2

    در این پژوهش به تحلیل لرزه زمین ساخت محدوده ای به شعاع 25 کیلومتری شهر گوریه (از توابع شعیبیه شهرستان شوشتر، استان خوزستان، ایران) با نگرشی بر نه ماه فوج لرزه گوریه از تاریخ 24-8-1396 تا 30-4-1397 پرداخته شده است. هدف اصلی در این پژوهش، گردآوری شواهدی جهت اثبات فعالیت روندهای لرزه خیز جدید و در نهایت لزوم استحکام بناهای تاریخی و قدیمی در این محدوده است. پیشینه لرزه خیزی، شواهد صحرایی، موقعیت مکانی رومرکز این رویداد (به صورت خوشه لرزه ای) و نیز روند مهاجرت آنها به سوی جنوب غرب (N30E)، گویای فعالیت روند لرزه ای شمال شرق جنوب غرب در مجاورت فعالیت روند لرزه ای شمال غرب جنوب شرق (روند زاگرسی) و انطباق آنها با موقعیت مکانی گسل های سطحی و زیرسطحی در این محدوده است. همچنین سازوکار کانونی ارایه شده برای زمین لرزه های این محدوده، سازوکار فشاری و در مواردی همراه با مولفه امتدادلغز راستگرد را برای گسل های مسبب لرزه خیزی این محدوده، بیان می کند. عمده شواهد گردآوری شده بیانگر فعالیت مجدد گسل سردارآباد، گسل زیرسطحی (UGC-FAULT) و خطواره مغناطیسی (MGL-1) است. در ادامه، تحلیل خطر زمین لرزه به روش تعیینی برای این محدوده انجام شد و بیشینه توان لرزه زای (MSmax) 7/14 ریشتر برای گسل زیرسطحی (UGC-FAULT) و بیشینه شتاب افقی (PGA) g0.27 برای خطواره مغناطیسی (MGL-1) محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل لرزه زمین ساخت، فوج لرزه گوریه، سازوکار کانونی، تحلیل خطر زمین لرزه، روش تعیینی
  • حسین نوفرستی*، محمودرضا هیهات، مجتبی محمدی، محمد اقبال دهواری صفحه 3

    زمین لغزش یک پدیده طبیعی است که سبب فرسایش شدید سطح زمین شده می شود و در صورت رخداد در مناطق مسکونی ممکن است خطرات مالی و انسانی ببار آورد. زمین لغزش هاونان در کوه های جنوب بیرجند رخداده است. وضعیت لیتولوژی، توپوگرافی و ساختمانی منطقه به نحوی است که در فصول بارندگی مقدمات تکرار لغزش فراهم هست. در اثر حرکت خزشی مواد به طرف پایین، بافت قدیم روستای هاونان در حال تخریب تدریجی بوده است و مزارع آن بدلیل قرارگرفتن در حاشیه دره در حال از بین رفتن است. در این مقاله با استفاده از مطالعات زمین شناسی، ژیوالکتریک، لرزه خیزی و نقشه برداری منطقه، به بررسی وضعیت سطحی و زیر سطحی زمین پرداخته شده است. با توجه به شواهد موجود در محل، زمین لغزش هاونان از نوع لغزش انتقالی بزرگ است. اگر چه حرکت اصلی توده بصورت لغزش صفحه ای است ولی وجود پرتگاه های متعدد در بخش های خاکی زمین لغزش حاکی از بروز لغزش های دورانی بصورت موضعی نیز هست. نتایج مطالعه ژیوالکتریک منطقه نشان داد که ضخامت سنگ هوازده و زمین لغزش بین 10 تا 30 متر و جنس سنگ کف، سنگ سالم و اولترامافیک است. با توجه به دو مرحله برداشت نقشه برداری انجام شده در محل، مشخص شد که توده لغزشی به طور میانگین 23 میلیمتر در سال جابجا می شود. همچنین بروز ترک های جدید در دیوار منازل و صداهای شنیده شده ناشی از حرکت سنگ ها بیانگر فعال بودن زمین لغزش هاونان و حرکت آرام خزشی آن است.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، روستای هاونان، ژئوالکتریک
  • حسن علیزاده*، محمد خلج صفحه 4

    تاکنون در گستره مورد بررسی ارتباط بین زمین ساخت فعال و ژیومورفولوژی مورد مطالعه قرار نگرفته است؛ بررسی شاخص های ریخت زمین ساختی به منظور شناسایی تاثیر زمین ساخت فعال بر منطقه ضروری به نظر می رسد. به منظور بررسی زمین ساخت فعال در گستره مورد مطالعه، از شاخص های ریخت سنجی حوضه آبریز از قبیل شاخص انتگرال و منحنی های فرازسنجی، شاخص عدم تقارن حوضه آبریز، شاخص عدم تقارن توپوگرافی عرضی، شاخص شیب آبراهه، شاخص پیچ و خم جبهه کوهستان و نسبت کشیدگی استفاده شده است. به منظور ایجاد ارتباط بین عناصر ساختاری از قبیل خطواره ها،گسل ها و شاخص های ریخت سنجی، اقدام به انجام مطالعات سنجش از دور از قبیل استخراج اتوماتیک خطواره ها و شکستگی ها و تهیه نقشه چگالی خطواره ها شده است. بررسی خطر گسیختگی سطحی در شهر پردیس نشان می دهد که بستر این شهر میزبان گسل های مهمی می باشد که در مطالعات اولیه این شهر، شرایط زمین شناسی و مطالعات ساختگاهی مورد توجه قرار نگرفته است. با توجه به نتایج حاصل از بررسی زمین ساخت فعال نسبی در منطقه مورد مطالعه، می توان نتیجه گرفت که بیشتر مساحت کل منطقه مورد مطالعه در رده فعالیت زمین ساختی بالا قرار گرفته است که به دلیل عملکرد گسل های واقع در منطقه است. مقایسه نقشه چگالی خطواه ها با شاخص های ریخت سنجی حاکی از آن است که مناطق با چگالی بالا بر جبهه های فعال منطبق است و نقشه چگالی خطواره ها، تاییدی بر فعالیت زمین ساختی بالا در این مناطق است.

    کلیدواژگان: ریخت زمین ساخت، سنجش از دور، زمین ساخت فعال، مغناطیس سنجی، پردیس
  • سهام عموری*، رمضان رمضانی اومالی، هاشم منصوری صفحه 5

    شهر میامی در شرق استان سمنان واقع شده است و به دلیل نزدیکی به گسل فعال میامی و همچنین شواهد لرزه خیزی ثبت شده، مطالعه لرزه خیزی از اهمیت زیادی برخوردار است. مهمترین چشمه های لرزه زا در اطراف این شهر را می توان به گسلهای میامی، حکم آباد و ارمیان اشاره کرد. در این پژوهش برای مطالعه آماری لرزه خیزی از دو روش گوتنبرگ- ریشتر و کیکو-سلول استفاده شده است. مطالعات آماری بر اساس گوتنبرگ-ریشتر، دور ه بازگشت 100 ساله را برای زمین لرزه 5/6 ریشتری نشان می دهد. همچنین برا اساس روش کیکو-سلول دوره بازگشت 100 ساله را برای زلزله 9/5 ریشتر نشان می دهد. که به مراتب بزرگای کمتری دارد و از نظر آماری تطابق بهتری با وقایع رخداده دارد. نتایج حاصل از تحلیل خطر احتمالاتی در میامی به شعاع 150 کیلومتری، نشان دهنده بیشینه شتاب افقی g7/0 در یک دوره بازگشت 475 ساله می باشد. که میامی در محدوده شتاب افقی 4/0- 3/00 قرار دارد که می توان آن را به عنوان یک شهر با خطر لرزه ای زیاد در منطقه قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: گسل میامی، روش گوتنبرگ ریشتر، روش کیکوسلول، شتاب افقی، تحلیل خطر زمین لرزه
  • حمیده صحرائی*، سید احمد علوی، محسن احتشامی معین آبادی صفحه 6

    کمربند چین خورده-رانده زاگرس از فعال ترین پهنه های لرزه خیزی فلات ایران است که رفتار لرزه خیزی آن تحت تاثیر عوامل مختلف، از پیچیدگی ها و تغییرات مکانی و زمانی خاصی برخوردار است. بر مبنای تحلیل های مختلف بر روی داده های زمین لرزه های ثبت شده در محدوده بین گسلهای کازرون و سروستان، جنبه هایی از پیچیدگی های تغییرات لرزه خیزی این بخش از کمربند چین خورده- رانده زاگرس بررسی شده است. گسلهای اصلی منطقه مورد مطالعه شامل گسلهای پیشانی زاگرس، پیش ژرفای زاگرس، کازرون- برازجان، سبزپوشان، قیر و سروستان می باشند. با تهیه نقشه های پراکندگی و تغییرات عمقی داده های لرزه ای مشخص گردید که زمین لرزه ها از نظر تعداد و بزرگی عمدتا در اطراف گسلهای اصلی تمرکز یافته و در عمق کمتر از 20 کیلومتری پوسته رخ داده اند. بزرگی زلزله ها در منطقه بین 5/0 تا 3/6 متغیر بوده و بیشترین فراوانی مربوط به زلزله های با بزرگی 5/2 تا 3 می باشد. برآورد پارامترهای لرزه ای با استفاده از مدل گوتنبرگ-ریشتر نشان می دهد مقدارβ برابر 03/0±55/1 و مقدار λ برای بزرگی حداقل 8/2، برابر 6/0±07/12می باشد. تغییرات مکانی لرزه خیزی، با استفاده از شبکه بندی و رسم نقشه های تغییرات پارامترهایa-value و b-value بررسی گردیده است. مقدار a-valueدر محدوده از 98/3 تا 64/7 متغیر است. تغییرات b-value درمنطقه از 44/0 تا 4/2 می باشد. بیشترین مقدار پارامترهای a و b در قسمت غربی و جنوب شرقی منطقه اتفاق افتاده است که نشان دهنده رخداد زلزله های بیشتر و با بزرگی کمتر در این قسمتها است. تجزیه و تحلیل داده های لرزه ای نشان می دهد که یکی از عوامل لرزه خیزی منطقه، گسلهای عرضی بوده که عمدتا پی سنگی هستند و کنترل کننده شکل چین خوردگیها می باشند.

    کلیدواژگان: زاگرس چین - رانده، گوتنبرگ-ریشتر، گسل کازرون، لرزه زمین ساخت
|
  • Mehrvash Nabiei, Kouros Yazdjerdi *, Bahman Soleimany, Abdolmajid Asadi Page 1

    The Sefid-Zakhur anticline is located in an area of Fars province where the gas potential on the Dehram horizon is high. The restored sections have been studied in three western, eastern and central parts of this anticline, deformation in this area is caused by a combination of compressive and shear deformation and tilting of layers in the end sections in the non-deformation stage, it indicates the existence of shear plates (separation horizons) between the stratigraphic units. Based on the order of formation of faults on sections, it can be concluded that first progressive thrusts and then as the deformation progresses, back thrusts are formed. The deformation in this region is related to the beginning of the Zagros deformation in Miocene time and is not older than that. According to the growth strata observed in the carbonate member of Gachsaran Formation in Sefid-Zakhur anticline, compression and folding in this area occurred during the Early Miocene. The southwestern part began to form earlier and formed as detachment fold with box geometry above the lower detachment horizon. In the higher deformations, the deformation occurs to the northeast, and the anticline forms detachment fold with a chevron geometry. The geometry of fold in the eastern part is a box fold. The degree of deformation in the eastern part is less than the central and west parts. Generally, Sefid-Zakhor field and its surrounding fields are formed based on the action and reaction of the compressive force of the region and the separation horizon.

    Keywords: Sefid-Zakhur anticline, tectonic history, Growth strata, restored sections, detachment horizon
  • Abbas Charchi *, Fatemeh Hooshmand, Babak Samani Page 2

    In this research, seismotectonic analysis has been done Guriyeh area (subsidiary of Shooshtar city, Khuzestan province, Iran) with radius of 25Km. In this research, nine months of Guriyeh earthquake swarm from 2017-11-15 to 2018-7-20 has been studied. The main purpose of this study is to provied evidences to prove the activity of new seismic trends and finally, the need to strengthen historic and dilapidated buildings in this area. Seismogenic history, field evidences, epicenter locations (in the form of seismic bunch) and their migration trend toward Southwest (N30E), indicate the activity of Northeast-Southwest seismic trend in the vicinity of Northwest-Southeast seismic trend (Zagros trend) and their conformity with location of surface and subsurface faults in this region. It also expresses the focal mechanism provided for earthquakes in this region, the compression mechanism and some cases with oblique right-slip component, for faults causing seismogenic in this area. The main collected evidence indicates reactivation of Sardarabad fault, subsurface fault(UGC-FAULT) and magnetic lineament (MGL-1). To continue, seismic hazard analysis has been done using deterministic approach for this region, and maximum seismogenic power (MSmax), 7.14 in Richter scale for the subsurface fault(UGC-FAULT) and peak ground horizontal acceleration(PGA)of 0.27g for the magnetic lineament (MGL-1) were calculated.

    Keywords: Seismotectonic analysis, Guriyeh Earthquake swarm, Focal mechanism, seismic hazard analysis, deterministic approach
  • Hossain Noferesti *, Mahmoudreza Hayhat, Mojtaba Mohammadi, Mohammad Eghbal Dehvari Page 3

    Landslide is a natural phenomenon that causes severe erosion of the earth's surface and may cause financial and human risks. The Havanan landslide has occurred in the mountains south of Birjand. The lithological, topographic and structural conditions of the area are such that, in the rainy season the conditions for reactivation of the landslide are provided. Due to the creeping movement of materials downwards, the old portion of the Havanan village is gradually being destroyed, and its fields are being damaged due to being located at the edge of the valley. In this paper, using geological, geoelectric, seismic and area mapping studies, the surface and subsurface conditions of the earth have been studied. According to local evidence, the Havanan landslide is a large transitional landslide. Although the main motion is a plane slip, the presence of several flat areas in the region indicates the occurrence of local rotational slides. The geoelectric study showed that the sliding mass thickness is between 10 to 30 meters, and the base rock is a sound ultramafic. According to the two stages of on-site mapping, the sliding mass moves an average of 23 mm per year. Also, the appearance of new cracks in the walls of houses, and the sounds heard occasionally, indicate the slow creep movement of the sliding mass.

    Keywords: landslide, Havanan village, geoelectric
  • Hasan Alizadeh *, Mohammad Khalaj Page 4

    Considering that the relationship between active tectonics and geomorphology has not been studied in the study area so far; It seems necessary to study the tectonic morphological characteristics in order to identify the impact of active tectonics on the area. In order to study the active tectonics in the study area, the morphometric indices of the catchment such as integral index and meta-measurement curves, catchment asymmetry index, transverse topographic asymmetry index, waterway slope index, mountain front maze index and The elongation ratio is used. In order to establish the relationship between structural elements such as lines, faults and morphometric indices, remote sensing studies such as automatic extraction of lines and fractures and density map of lines have been performed. The study of the risk of surface rupture in Pardis shows that the bed of this city hosts important faults that in the initial studies of this city, geological conditions and construction studies have not been considered. According to the results of the study of relatively active tectonics in the study area, it can be concluded that most of the total area under study is in the category of high tectonic activity due to the performance of faults in the area. Comparison of the density map of the ridges with morphometric indices indicates that the high density areas correspond to the active fronts and the density map of the ridges is a confirmation of the high tectonic activity in these areas.

    Keywords: Morphotectonics, remote sensing, Active tectonics, Magnetometry, pardis
  • Saham Amoori *, Ramazan Ramazani Omali, Hashem Mansouri Page 5

    Miamei city is located in the east of Semnan province and It is important to seismic study because of proximity to the active Miamei Fault and recorded seismic events. Miamei, Hokmabad and Armian Faults are more importance for Seismic sources around Miamei city. In this research two methods (Gutenberg-Richter and Kijko-Selevoll methods) have been used for seismic statistical studies. Statistic studies based on Gutenberg-Richter show a 100 years return period for an earthquake with magnitude 6.5 Richter. Also based on Kijko-Selevoll show a 100 years return period for an earthquake with magnitude 5.9 Richter tat statistically has more coincide with actual events. The results of probabilistic seismic hazard analysis around the Miamei city at a radios 150 km indicate maximum horizontal acceleration of 0.7g in a 475 years return period. In this zoning, Miamei city is located in horizontal acceleration of 0.3g-0.4g which can be considered as a city with high seismic hazard class in area.

    Keywords: Miamei fault, Gutenberg-Richter method, Kijko-Selevoll, Horizontal Acceleration, seismic hazard analysis
  • Hamideh Sahraei *, Seyed Ahmad Alavi, Mohsen Ehteshami Moinabadi Page 6

    The Zagros fold-thrust belt is one of the most seismicity active zones of the Iranian plateau and Its seismic behavior has certain complexities and changes in space and time under influence of various factors. Based on various studies on seismic data recorded in the area between Kazerun and Sarvestan faults, Some complexities in the seismicity changes of this part of the Zagros fold and thrust belt have been investigated. The main faults in the region are Zagros Mountain front faults, Zagros foredeep fault, Kazerun-Borazjan, Sabzpooshan, Qir and Sarvestan Faults. By preparing scattering maps and depth changes of seismic data, it was determined that earthquakes are mainly concentrated around the main faults in terms of number and magnitude and occurred at depth of less than 20 km.. Estimation of seismic parameter by using Gutenberg-Richter model shows the β value is 1.55± 0.03 and λ for Mmin equal 2.8 is 12.07±0.6 . Spatial changes of seismicity have been investigated using networking and plotting changes of a-value and b-value parameters. Changes in a range from 3.98 to7.64.The changes of b in the region are from 0.44 to 2.4. The highest value of a and b occurred in the western and southeastern part of the region Which indicates the existence of smaller earthquakes that occurred in these parts and more of them. Analysis of seismic data shows that one of the seismic factors of the region is transverse faults that are mainly basement faults and control the shape of the folds in the area.

    Keywords: Fold-Thrust, Zagros, Gutenberg-Richter, kazerun Fault, Seismotectonics